Thursday, 4 October 2012

Assalamualaikum pembuka bicara,
Salam sejahtera pemanis kata,
Harap kalian sudah bersedia,
Kerana post kali ini sangatlah istimewa.

Macam mana dengan pantun ni? Luar biasakan. Hihihi :D terkena tempias ‘Pengucapan Awam’lah ni.
Okey! Saya tau ape yang bermain di minda awak. Pasti tertanya-tanya, “pengucapan awam??”  (“,)
Pengucapan awam ini salah satu cara pensyarah subjek Kemahiran Dinamika kami menilai pelajarnya ketika memberi ucapan awam. Tajuk yang saya kemukakan minggu lepas ialah “ Malaysia, Negara kebanggaan ku”
Baiklah! Tujuan sebenarnya bukan ingin menceritakan tentang pengucapan awam ini, tetapi saya ingin menceritakan pemgalaman yang membuatkan saya teruja sehinggakan saya ingin berkongsi dengan awak semua. { urm.. mcam ade kaitan je topic ni dgn tjuk pengucapan awm tuu..hehehe :P }
1stly, saya nak ceritakan betapa meriahnya sambutan
Perhimpunan 1malaysia.
Suatu kebetulan, sambutan kemerdekaan dan sambutan hari raya Aidilfitri dalam bulan yang sama. Pihak kolej mengadakan sambutan ini untuk meraikan kedua-dua perayaan ini. Saya sangat teruja sebab setiap prektikum dibenarkan membuka khemah untuk membuat ‘prektikum terbuka’ {ala-ala uma t’buka gitu.. J best!! }
Oleh itu, kami (satu prektikum) berkerjasama menghias khemah untuk Nampak lebih meriah. Selain daripada mengadakan ‘prektikum terbuka’ , pihak kolej juga ada mengadakan tarian satu Malaysia, persembahan nyanyian dan sedikit tarian moden. {ade prsmbhan bgi kaum india, cina dan melyu} Amat membanggakan saya, majlis ini berjalan dengan gilang gemilangnya dengan hasil kerjasama AJK-AJK yang terlibat walaupun berlainan bangsa.
Perkara yang membuatkan saya lebih ‘interesting’ untuk ‘share’ ialah….
Dalam saya sibuk berjalan-jalan di sekitar Dataran Pelajar yang penuh dengan khemah-khemah yang ‘comel-comel belaka’, saya ternamapak beberapa orang lelaki segak berbaju jubbah dan berserban elok di kepala. {agak pelik, sebab major pakai baju melayu.. hurm..} sekali saya pandang… jengjengjeng..
Mereka adalah 3 orang sekawan yang berbangsa cina. Sangat teruja. Saya begitu tidak menyangka, mereka berbaju jubah dan berserban untuk menyambut peraya Aidilfitri peringakat kolej kami. { tapi sayang .. tk de gamba la.. segan la nak amek gamba dyorg.. hihih}
Di sini saya ada sertakan sedikit gambaran pada hari tersebut.

2ndly, hebatnya..
Minggu Penghayatan Islam
Meski pun saya tidak terlalu aktif untuk menglibatkan diri {bnyk homework laa.. time tu tutorial math tak siap lagi.. topic trigonometric plak tu..haishh.. } tapi saya dapat merasakan kehangatan minggu ini. Rasa rugi sangat tak dapat hadirkan diri dalam. Tetapi saya ada mengikuti beberapa kempen dan aktiviti .
Antara aktiviti yang diadakan ialah seperti:
*Malam Epilog Cinta*
*Kuliah Maghrib*
*meng’update’ status “ {nama awak} is in relationship with Allah and Rasul”*
*Kempen Anti-‘Couple’*
*Kempen menutup aurat*
Dalam kempen Anti-‘Couple’ dan menutup aurat ini, pihak ANC (An-Nur Committee) {orang surau laa.. J }menggalakkan para pelajar memakai pakaian seragam seperti ; perempuan memakai baju berwarna pink atau purple dan lelaki memakai baju hitam atau putih sahaja. Pakaian seragam ini hanya sebagai simbolik menyokong kempen-kempen ini. Pada hari tersebut, saya suka tengok ada sesetengah daripada bangsa cina dan india turut memakai baju warna yang disarankan. { comel je kan.. J}
ANC bersungguh-sungguh menyampaikan dakwahnya kepada panghuni kolej dengan tidak bersetuju adanya budaya ‘couple’ di dalam kolej kami. Hal ini dapat mengelakkan berlakunya zina dan dapat menjaga maruah dan nama baik agama Islam, keluarga, bangsa, Negara serta nama kolej sendiri. Menarik bukan?

3rdly, cantiknya persembahan dalam majlis
Pesta Tanglung
Rasa teruja bila majlis ini akan diadakan di kolej saya. Bukan ingin meraikannya, Cuma untuk mencari sedikit pengalaman dan ilmu tentang perayaan ini. Bila saya tengok iklan di setiap susur untuk ke dewan kuliah, saya teringatkan kawan sepraktikum saya yang ‘mix’ cina, Inas namanya. {ayah dia melayu, mak dia cina.. sangat comel la dia ni.. huhu..}. Inas mengajak saya buat tanglung bersama-sama dengan beberapa lagi orang kawan yang lain.
Tamat sudah kelas pada 26/9. { hooray! ;) } Inas beritahu, nak buat tanglung ni perlukan satu tin. Jadi selepas kelas, kami sanggup beli setin air seorang semata-mata untuk membuat tanglung. Hihi. Saya beli tin air Nescafe berwarna biru dan ‘silver’.
Selepas maghrib, kami berkumpul di bilik Inas untuk menjalankan misi MEMBUAT TANGLUNG. {kui3.. agak excited sbb tk pena buat seblum ni.. }  Bila sampai di bilik Inas, dia da buat dulu dah. {sampai hati Inas.. L hahaha, grau ja.} dalam sibuk kami siapkan tanglung, Inas membega lilin. Dari lilin yang panjang, dia potong menjadi lima. Lilin yang kecil tu akan di muatkan di dalam tanglung kami sebesar tin air minuman.
Akhirnya, kami Berjaya menghasilkan 4 buah tanglung. { buatan sendiri ye. bukan beli. Comel nye!!! :O } hihi.
Tepat pada jam 9 malam saya, Inas, Ikhwani {classmate}, Mahira {roommate Inas} dan Fiqa {kawan Mahira} pergi ke Dewan Al-Farabi. Di situ la majlis berlangsung. Persembahannya agak menarik sebab persembahan dilakukan dalam keadaan yang gelap gelita, dan hanya cahaya tanglung sahaja yang kami Nampak. {cantikk! :’D} Persembahan yang paling saya suka ialah persembahan bahasa isyarat. Pelajar-pelajar membuat bahasa isyarat mengikut lirik lagu. { sya ikut dyorg buat bhse isyart tu. Best ny klo dpt blja bhase isyart..}
Tamat saja majlis, kami bermain-main dengan  tanglung yang kami buat tadi. Kami bergambar sepuas-puasnya. {huhu.. best waktu ni..} kami berlawan, siapa punya tanglung dapat bertahan lama. Dan akhirnya, tanglung saya memenangi pertandingan ini. Ianya bermula daripada Dataran pelajar, di mana semua angling di nyalakan api. Dan kami berjalan ke kompel Inas. Sangat menarik. Walaupun ada lampu jalan tapi ‘still’ cantik. Terima kasih Inas. Sebab kongsikan beberapacerita tentang Pesta Tanglung.

Inilah antara aktiviti-aktiviti yang sebelum ini saya tak pernah hadiri tetapi saya dapat menjadikan ia pengalaman yang manis ketika saya belajar di sini.  Harap awak tak ‘jelous’ dengan kemeriahan majlis di sini. { huhu.. jgn marah.. }
Sekian,
Assalamualaikum.



Monday, 23 July 2012

dairi ramadhan #1

1 ramadhan (21 julai 2012)
Baru lepas balik solat tarawih
Huhhh?! Da msuk bulan ramadhan da? Macam tak caye je. Sya rasa sya baru je msok kat kolej ni. Haish, sekejap je masa berlalu. Tup, tup dah 2 bulan ada kat kolej. Hurm.. tup,tup jugak. Dah nak ujian pertengahan semester (UPS). Agak gemuruh juga la. 
Actually, this my first experience I did my ibadah puasa without my family. I was excited but at the same time I’m very sad. Hihi. Biasalahkan. Sebelum ni sahur mak  yang kejutkan, makan minum mak boleh tolong. Kat sini semuanya kena buat sendiri. Selalu pergi terawih kat surau dengan mak, but this year always dengan roommates. Teringat petang tadi, Sya call my lovely emak. J huhu. Lepas rindu la katekan. Ape lagi da puasa esok pagi. Mak buat cerita sedih plak da. 
“ esok dah puasa. mak teringat kat kakak kat kolej. Nanti sahur makan ape lah anak mak ni. mak rasa lain pun ade. Mana taknya, selalu mak pergi tarawih dengan kakak, tapi tahun ni kakak tak tak de. mak pergi sorang la terawih malam ni.” 
(Adui.. mau menangis mak tadi. Tapi tadi mak kawal je sebab ade kawan kat sebelah.)

1st ramadhan pny tarawih tak berapa ramai sangat la. Sebab ramai student yang balik. Nak puasa nan family la katakan. Tapi Sya tak balik. Sebab hari itu Sya dah balik , tak de duit sebenarnya. Hihi :D
Ha, sebenarnya Sya nak kongsi satu topic yang agak popular bila masuk surau/ masjid ni. Salah satu masalah yang tak sepatutnya jadi masalah. Iaitu: masalah memenuhkan saf dihadapan sewaktu solat berjemaah. Haish, agak pelik. Sebab bila suruh penuhkan yang depan dyorang tk nak atas sebab-sebab yang tak munasabah. Sebab kat depan tak de kipas la, sempit la, jauh dari kawan la. Macam-macam. Bukan ke , saf depan lebih baik dari saf belakang. Bukankah, terputusnya saf itu jika ada satu ‘lubang' dalam saf itu. Ingatlah ye, di bulan Ramadhan nilah kita nak kutip pahala untuk bekalan akhirat. Kalau hari biasa memang susahlah kita ni nak ke surau buat solat berjemaah.

[ hihi. gamba google je la.. :) ]

Diriwayatkan dari Jabir bin Samirah ia berkata : Rasulullah bersabda: “ tidakkah kalian ingin berbaris, sebagaimana para malaikat berbaris di hadapan Rabb mereka.” Maka kami bertanya , “bagainamakah para malaikat berbaris di hadapan Rabb?” baginda menjawab, “mereka menyempurnakan barisan yang depan dan saling merapat di dalam saf,”.
( hadis riwayat Muslim)

Selain itu,
Dari Abu Hurairah pula, Rasulullah s.a.w  bersabda : “seandainya orang-orang tahu (pahala) yang terdapat di dalam seruan (azan) dan barisan (saf) pertama kemudian mereka tidak mendapatkan cara untuk mencapainya kecuali dengan cara melakukan undian, pasti mereka akan mengadakannya,”. (hadis riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Jadi? Kawan-kawan, rebutlah peluang yang ada di depan mata. Jika ada ruang di saf hadapan, mencelah je masuk. Tapi dengan penuh sopan ye. jangan sampai bertolak-tolak sebab nak saf depan. Hihi :D oke la ye. Sya ade homework nak buat. Assalamualaikum semua.

Selamat menjalani ibadah puasa.  

 

Wednesday, 7 March 2012

pengalaman pertama ku !

assalamualaikum.
hari ini, bersamaan 7 mac 2012.
sya dah pecahkan rekod sya yang tak pernah sya buat sebelum ni.
nak tau ape? mungkin bagi korang benda ni biasa saja.
tapi bagi sya perkara ni luar biasa.

buat pertama kalinya sya keluar pergi kerja seawal 6.15 pagi..
waaaa!!! bangun seawal 5.15 pagi.
tapi yang waktu tu BLACK OUT!!!
macam mana nak gosok tudung? macam mana nak gosok baju?
macam mana nak bersiap ni???!
sya target pukul 6 elektrik da okey..
lao tak pakai juga la tudung yang berkedut..

tengah duk sibuk-sibuk bancuh air........
ting.. ting...
lampu da menyala tepat jam 6 pagi..
waaa!!! tekaan sya betul..
secepat mungkin sya gosok uniform.
secepat mungkin juga sya bersiap.
15 minit kemudian.... taa daaaaa!!
da siap. sepantas yang boleh sya jalan.
ye la.. ikut jalan bandar.. banyak kemungkinan yang akan berlaku.
takut juga kalu lalu lintas macam ni..

( nanti lambat.... alhamdulillah selamat..)
alhamdulillah..
sya dapat mengelak perkara seperti diatas berlaku dengan keluar awal.
sya ambil kesempatan tengok sekitar bandar raya pada waktu pagi.

# ada orang da keluar pergi cari rezeki
# ada anak-anak keluar menuntut ilmu
# ada yang tunggu bas seawal mungkin. (tujuannya sama macam sya. nak lari dari kesesakan)
# paling best. tengok banyak lampu kat DATARAN MERDEKA.

CANTIK bukan???!
akhirnya sampai juga di KOTA RAYA.
KOTA RAYA tempat yang mula sibuk pada waktu itu.
kenderaan sudah mula diaktifkan.
tapi sya dapat rasa bangga sebab dapat melepasi 1 'cabaran'.

lebih kurang 1 jam perjalanan ke USJ Subang.
sangat bosan. (terlupa nak bawa MP3 / bahan bacaan)
tertidur... arghhh! harap tak de orang perasan.

sampai sahaja sya amik sarapan..
then, terus naik dewan 'kuliah' yang di nanti-nanti.
mak ai... ! hensem nyer. hahahaah.. gurau je..
pepon memang best!

caantik kan.. nanti nak datang sini lah.. nak cuci mata.

Sunday, 4 March 2012

Hanya Sebagai Persinggahan

Assalamualaikum.

Apa khabar sahabat-sahabatku semua?
saya berharap anda semua dalam keadaan sihat wal'afiat. 
saya juga sedar, sudah lama saya tidak meninggalkan jejak di laman ini.
sudah menjadi kewajipan dalam kehidupan seorang pelajar. 
sibuk dengan tugasan dan tanggungjawab masing-masing.
alhamdulillah.
segalanya sudah di uji. SPM sudah pun 3 bulan berlalu. 
hanya perlu bertawakal sahaja. 
 
sebenarnya, nukilan atau bisikan hati kali ini hanya untuk bertanyakan khabar. 
dan sedikit sebanyak ingin saya berkongsi hari yang di nanti-nanti sepanjang saya bergelar pelajar. 
HARI GRADUASI
 ( kami.... pelajar-pelajar 5Cekal.. wehh!! sya rindu korg..)
 
 (bersama-sama guru matapelajaran fizik kami : Pn Rupan)

semoga kita bertemu lagi dengan kejayaan masing-masing..

Thursday, 3 November 2011

epilog rindu....

Assalamualaikum.
Apa khabar semua? Dah lama sya tak post cerita baru untuk semua. Maaf ya, sya tengah sibuk untuk persediaan ke dunia yang lebih mencabar. Untuk ke dunia tu , sya dan semua orang yang sebaya dengan sya akan berhadapan dengan satu ujian yang sangat  besar. Bak kata tok guru sya, Sijil Penentu Masa depan. Sijil itulah yang menentukan susah atau senang kita berhadapan dengan dunia baru itu. Kita harus cemerlang dan lulus ujian itu sebelum dilepaskan ke dunia yang sya kata mencabar itu. Kalaulah persediaan tidak sempurna,pasti anda akan berasa menyesal suatu hari nanti. Jadi , untuk menyempurnakan persediaan itu , kita haruslah berusaha bersungguh-sungguh untuk memenuhi kriteria untuk lulus dengan cemerlang dalam ujian itu. Masih terbayang-bayang mesej  kata semangat dari sahabat sya . GAMBATE! (berusaha!) Hehe.. Terima kasih Capital N.
Bila disebutkan tentang sahabat, sya sangat rindukan sahabat-sahabat sya dari tadika ke sekolah rendah dan seterusnya ke sekolah menengah. Terlalu banyak kenangan yang kita dah lalui bersama . kenangan manis yang sentiasa buatkan kita tersenyum, kenangan pahit yang sentiasa diingati. Memulakan hidup berkawan memang kita tidak sedar dari bila. Tapi pasti kita teringat saat kita mewarnakan bulatan dalam kelas bahasa inggeris, bergaduh tentang lukisan yang paling cantik , menangis apabila terjatuh ketika main kejar-kejar, menyanyi bersama-sama dengan pakaian seragam yang comel dalam kumpulan koir. Pasti buatkan anda tersenyum sentiasa.


Semenjak sya masuk ke dunia berumur belasan tahun, terlalu banyak insiden telah berlaku dalam hidup bersahabat. Tak kira dalam hidup sya sendiri atau hidup sahabat sya (berdasarkan eksperimen yang sya buat).  Amat berbeza ketika berumur 6 tahun dengan 15 tahun. Adahal istilahnya sama juga. Kita panggil kawan semasa 6 tahun, kawan juga kita panggil semasa 15 tahun. Sama saja kan? Tetapi kenapa ada yang tidak bertegur sapa dan bermasam muka sesama sendiri apabila bertemu? Kenapa ada sahabat yang tikam kawan dari belakang? Kenapa ada sahabat yang ibarat musuh dalam selimut ? apa istimewanya jika berpelakuan sedemikian? Tapi nak buat macam manakan , memang lumrah kehidupan. Itulah jawapan kebanyakkan orang jika ditanya. Memang lumrah kehidupan , kawan. Tapi kita kenalah elakkan diri daripada berkelakuan demikian. Jagalah hubungan sesama manusia agar hidup lebih tenang dan ceria. Cuba dengar dan hayati lirik lagu ni. Jika lirik ini dibaca dengan menggunakan akal, memang mendalam maksudnya. Jika lirik ini dibaca hanya sekadar baca tanpa berfikir , tiada satu maksud pun akan anda temui.

 (EPILOG RINDU-IN-TEAM)

bila bunga2 kelayuan berguguran

bagaikan pelangi selepas hujan reda
indah berseri mewarnai alam
beburung berterbangan riang berkicauan
tiada lagi mendung semalam

damainya di hati bila terpandang wajahmu
manis senyuman menghulurkan salam
lembut tutur bicara tersusun bahasa
terhapus sudah titis air mata

kenangkan suka dan duka yang dilalui bersama
indahnya kenangan yang pernah tercipta
hindarkan persengketaan jernihkan kekeruhan
bara amarahmu jangan dinyalakan

kasih dan sayang membentuk titian rindu
menghubungkan hati yang lama terpisah
mengeratkan lagi ukhuwah yang lama telah terbina
bahagia dalam makfiratNya
oh indahnya jalinan kasih sayang

kenangkan suka dan duka yang dilalui bersama
indahnya kenangan yang pernah tercipta
hindarkan persengketaan jernihkan kekeruhan
bara amarahmu jangan dinyalakan

tidak sempurna iman tidak bernama insan
andai bermusuhan dibiar berterusan
leburkan keegoan hulurkan kemaafan
semoga sentosa dalam keredhaan

tinggal duri2 yang mencalar lukakan





Kali ini sya nak buat kelainan sikit. Sya nak watak bernama Capital K berkongsi serba sedikit tentang hubungan persahabatan. Sebenarnya, Capital K ni ada sikit masalah dengan beberapa orang kawan dia. Tapi , sya tak nak ceritakan. Sya serahkan keyboard ni kat Capital K key. Sya mau makan dulu…
##################################################################################
Hallo semua. Macam yang sya beritahu, saya Capital K. Urm, boleh tak Capital K bahasakan diri sebagai K. boleh ye? okey, sebenarnya K bukan saja-saja nak menaip kat blog sya ni. K rasa nak sangat kongsi cerita dengan kawan-kawan sya. Tapi segan la kan. Orang punya blog, kita nak menyibuk pula. Sya kata “ kawan-kawan sya, kawan K juga.” Ha! Sebab tu la K nak share dengan korang semua. K cerita ni… Bismillahirahmanirrahim.
Masa sekolah rendah K rasa kita semua tak berapa faham pasal persahabatan kan? Tapi sejak K lalui ini, K rasa K dah faham pasal persahabatan. Dulu,beberapa tahun yang lepas K ada 1 group ni. Kitorang memang rapat sesangat. Kitorang ber4. Selalu sama-sama. Sampaikan orang kata kitorang nie tak senonoh. Pergi mana-mana nak sama-sama. Biasalahkan, mulut orang. Tak boleh nak tengok orang rapat sikit. Semua cerita yang kitorang rasa nak share, kitorang cerita ja. Saling mempercayai. Best sesangat masa tu. Rasa happening je. Hehe… =) K ni dulu orangnya cepat touching tau. Bawak dari zaman kecil-kecil dulu. Sampai satu hari ni, dyorang ber3 tak tegur K. K cakap dengan dyorang, dyorang wat macam tak dengar je. K da penat cakap sorang-sorang K diam je la. K bwak diri. Tetibe, K rasa serba salah. Dalam hati K kata ‘ aku ada buat salah ke?’. Air mata secara spontan keluar. Memang sedih sangat. Sapa suka tengok kawan benci kat diri kita kan. Korang pon samakan? cuba kawan-kawan korang tak tegur korang , or korang cakap dengan  dyorang , dyorang tak jawab. Mesti korang tertanya-tanya kenapa kan? macam tu lah yang K rasa.  
Tak lama tu oke la. Cuma tak rapat macam dulu. Cakap pun macam biasa je. Tak de la semesra dulu. Setiap tahun tukar kelas. Mesti orang yang lain-lain duduk sebelah K. K akan rapat dengan orang yang duduk sebelah K. sebab K ni jarang  berjalan ke tempat orang. Malas nak jalan. (tapi kalau jalan keluar kelas punya la suka.hee…) and sejak tu juga K da jarang cerita pasal K kat orang. Takut nanti dyorang bongkar rahsia peribadi yang K cerita tu. Kadang-kadang tu juga ada la sikit, just nak minta pendapat. Paling buatkan K terasa sedih sangat masa K minta maaf kat kawan K. K dengan seikhlas hatinya minta maaf dengan dyorang kalau ada buat silap. Korang tahu dyorang balas apa? Dyorang senyap je. Tak satu suara pun yang cakap yang dyorang maafkan K. K sedih sangat n K takut K tak sempat minta maaf.. K menangis kat situ juga. Tiba-tiba K terdengar orang ketawa.. hati K tertanya ‘aku buat lawak ke?’. K terasa memang sangat sakit, pedih, terguris.. luka…kecewa….K dengan tenangnya cakap kat dyorang  “tak pe la korang. K tak kisah kalau korang taknak maafkan K. masing-masing ada hak untuk memaafkan sesiapakan. Korang boleh ketawa sebanyak mana korang suka. K tak kisah. Terima kasih,” bayangkan korang kat tempat K. apa korang rasa??
Suatu hari ni, K ada terpandang sorang kawan ni. Nampak baik sangat. terasa nak kenal dengan dia.  Mula-mula segan juga nak tegur, kebetulan ada kawan K sekali . K minta no phone kawan tu kat orang (nakal kan?). sejak tu K berkawan rapat dengan dia. Dia tu siapa? Urm , kita panggil dia J la. Okey? Bila K rasa bosan , K akan text J. J ni pandai amek hati tau. Ada saja J nak cerita kan. sampai suatu hari ini ,   dia ada cakap “ if K ada masalah n nak share dengan J , text je okey? J sedia dengar cerita K. okey ;)”. Sejak tu juga K Cerita masalah-masalah K kat dia. J ni seorang yang caring, loving, kind, pemurah , jujur nan paling penting, dia juga seorang yang ikhlas.   K dapat rasa keikhlasan bila dia bercakap dengan K. K rasa tenang sangat bila tengok dia happy. Kadang-kadang K boleh rasa happy juga. Tapi bukan bila tengok J je happy , bila tengok kawan-kawan lain tersenyum. Automatik K akan tersenyum juga. K suka sangat tengok orang senyum dan ketawa. Sbb tu K suka sangat sakat orang . nak tengok orang kat keliling K tersenyum. K boleh lupakan masalah K wat sementara waktu bila tengok orang keliling K macam tu. J ni tak boleh tengok K buat muka sikit. Mesti dia akan tanya. Kalau K happy, dia nak tahu kenapa K boleh happy macam tu. Kalau J tengok K macam ada masalah or macam sedih, J pun akan tanya kenapa. Kadang-kadang K tak bagitau J ,  J dh tau sendiri(power kan?). bila dah tau, J akan buat something yang bolehkan K ketawa n senyum macam selalu. Sweetkan J ni??? Tak tahu lah berapa ramai kawan macam J ni. K nak jadi macam J, sedia untuk sesiapa saja. J tu memang lain dari yang lain. Kalau J da geram sangat, sebab K tak mau cerita kat dia, dia mesti akan cakap macam ni. “K, J sayang kat K tau. J tak nak tengok K macam ni. Masam aje. Kalau ada problem cerita je. Memang kadang-kadang J tak boleh nak tolong , sekurang-kurangnya beban dalam hati K tu dapat dikurangkan. Kalau lepas ni K da tak nak cerita dengan J, maknanya, K da tak percaya dengan J lagi” bila J cakap macam tu, K rasa sangat dihargai , dijaga dan disayangi . [ J, K pun sayang J jugak… ;( ]
Setiap pertemuan pasti ada perpisahan bukan?  Sudah tiba masa untuk K berdikari tanpa J. J perlu pergi jauh sedikit demi masa depan. Walau pun terasa sedih dalam hati bila J tinggalkan K, K rasa bersyukur sangat dapat sahabat yang setia disisi K tak kira K susah atau senang. J dah pernah tengok K tersenyum bahagia, J pun dah pernah tengok air mata sendu K. K juga bersyukur sebab walaupun kami berjauhan , hubungan persahabatan antara K dengan J masih terikat kuat dan kukuh lagi. Alhamdulillah, K dapat sesuaikan diri dengan kehidupan K sekarang. J beri K kekuatan setelah berhadapan dengan kehilangan yang sangat besar. J memang hebat!
Suatu hari ini, ada seorang kawan K, Q memberitahu tentang seorang dari group yang K cerita mula-mula tadi. Hati K terasa pedih, sakit, kecewa, sedih , dan macam-macam lagi K rasa. Kenapalah ada kawan yang sanggup memburukkan kawan sendiri.? Kenapalah ada kawan yang sanggup mengkhianati kawannya sendiri? Perlukah menyalah anggap keikhlasan seseorang dalam hubungan persahabatan? Tak perlu kawan! Cukuplah Dia yang mengetahui. Hati lebih penting. Kenapa harus begitu? Tapi, K cuba bertahan. K cuba lawan perasaan K. Alhamdulillah. K tak ambil hati apa yang dyorang da buat pada K. K sayang kat dyorang.K tak pernah ada sedikit pun perasaan benci kat dyorang. K cakap kat Q “bia lah Q. yang penting sekarang K tak pernah benci kat dyorang. Mustahillah tak marah. Tapi marah K sekejap aje. Kalau dyorang perlukan bantuan K , K akan tolong selagi K mampu. Kalau tak , takpe. K ready je.” K sentiasa doakan kebahagiaan kawan-kawan semua. Thanks to Q and W cause sudi share hal yang sebenar. I love you all…!!
Itu semua cerita lama. K takkan pernah lupa. Bukan untuk membalas dendam atau rasa benci, tapi untuk dijadikan peringatan kepada diri K sendiri. K akan ingatkan diri K sendiri agar jangan buat kawan-kawan K macam apa yang berlaku pada diri K. K juga ambil iktibar dari seorang kawan K ni. Nama dia X. X ni dulu suka sangat buruk-buruk kan K kat kawan-kawan dia. Tapi sekarang, kawan-kawan dia tu da tinggalkan X. kesian dia tau. Pengajaran dari peristiwa X tadi, K rasa kita jangan buat benda yang buruk terhadap kawan kita, nanti takut terkena kat kita sendiri.
Setiap hari K akan bertemu dengan sesiapa sahaja bertemankan dengan senyuman yang memberi keyakinan pada diri K. Sekarang K akan bermesra dengan sesiapa sahaja asalkan dia seorang yang berbudi bahasa. Jika budi bahasanya kurang, K akan tegur dan berharap dia boleh terima teguran K. terpulang untuk diri seseorang untuk terima. Cara seseorang membalas salam perkenalan K , K tak ambil kisah sangat. Asalkan  K puas sebab punya ramai kawan yang baik-baik. Sebenarnya kalau korang nak tahu, kawan-kawan K baik tau. Cuma saja je dyorang taknak tunjuk. =)
Untuk kawan-kawan! K sayang korang sangat-sangat. Muahhh… 
#################################################################################
Lama batul Capital K ni menaip. Ambik! Panjang punya cerita. Ha! Macam mana? Menarik tak cerita dia? Habis dia muntahkan semua. Harap korang dapat ambil yang baik dari cerita Capital K. buang yang keruh, ambil yang jernih. Pandai-pandailah korang nak tapis macam mana. Sebelum sya undur diri, sya nak sampaikan pesanan Capital K kat kawan-kawan.
Capital K :
setiap perkara buruk atau masalah yang berlaku dalam kehidupan kita, bukanlah perkara yang malang. Setiap perkara itu merupakan ujian-Nya untuk kita dalam kehidupan di dunia yang sementara ini . DIA nak tengok sejauh dan sedalam mana kesabaran, ketabahan dan kekuatan  hati kita melawan diri dari melakukan perkara yang buruk. Ujian itulah yang mematangkan hidup kita. Setiap perkara yang ingin kita lakukan jangan lakukan dengan sambil lewa. Berfikir dahulu  sebelum mengambil sesuatu tindakan. Jika tidak , kita akan menyesal dengan tindakan sendiri. Jadilah insan yang mementingkan hubungan persaudaraan. Jangan sesekali menyakiti hati sesiapa, rajinkan bibir untuk  mengucapkan kata kemaafan. Hidup ini hanya sementara. Kita hanya meminjam jasad ini. Tuan jasad ini boleh ambil semula jasad ini bila-bila masa sahaja yang Dia mahu. Jadi mohon maaflah kepada sesiapa sahaja sebelum terlambat. Dan paling penting, jangan menyimpan rasa dendam atau benci. Senang cerita, jadilah insan yang pemaaf. Kerana sifat itu sangat mulia. Ingat ye… belajarlah dari pengalaman. Jangan ulangi kesilapan yang sama. Jadikanlah hari ini lebih baik dari hari semalam. Berbuat baiklah, kawan. =)
Hurm, terima kasih ye Capital K sebab sudi kongsikan pengalaman dalam hidup bersahabat. Bak kata ustaz hot (yang kat dalam HotFM tu) “renung-renungkan dan selamat beramal” ;) .
Sekian sampai disini sahaja. Assalamualaikum..

Sunday, 1 May 2011

kenalilah wanita ini.....

Assalamualaikum ,kawan2 . =)
Kaifa halukum? Alhamdulillah , Ana bilkhair .
Sya dah lama tak update blog kan . rndu plak nk kongsi cter dgn korg . antre kowg sume msty tgh tggu cter bru sya kan . 1st skly , sya nk say sorry kat korg . Klo2 cter yg sya story kat korg tk best sgt mcm blogger
  yg lain. 
 Sya lbey ske cter b’dsrkan pnglmn n b’dsrkan ape yg sya ade . sya sbnrny nk share ilmu and pglmn yg sya ade dgn korg . dan b’dsrkn pglmn sya ,ilmu yg d’smpai kn dlm bntuk cter org akn mdah ingt . btol tk ?? hurm ntah la kn . tu pndpt sya la, rse nyer ape plak pndpat korg ?? share la , sya nk tau jgk..
Utk kli nie sya nk share psl sorg Tokoh Wanita Dunia yg mmg ite kne jd kn dy cntoh n ptot tuk kagumi . rse2 korg spe yea?? Nk tau spe ? dye la Siti Hajar . hurm, rse2 korg Hajar mne 1 yg sya mksud kn ? Ape ? ank Ckgu Hawa ? Aish , bkn la . dy kn kcik lg , tkkn nk jd kn tokoh . hehehe.. =D  Siti Hajar yg sya mksod kn nie Siti Hajar isteri kpd Nabi Ibrahim a.s. Korg knl tk ?? yg knl tu Alhamdulillah . bgos la . yg tk knl tu , Jom! Sya knl kn korg dgn Ibunda Hajar.



Bbrape rtus thun yg llu..
            Siti Hajar sbnrny sorg putri yg ceria , dtg dri kluarga pmmpin kaya dri ngri Mesir . dye sorg yg pintar , licah dan cerdas . dye m’jdi yatim piatu ktika Firaun mnaungi ngri ayahnda nya . ktika itu yg slmt hnylh knk2 dan wanita . mereka yg slmt tdk m’punyai apa2 wlo pun tpk ptnian dan haiwan trnakn. Mereka d’jdiakn hmba . t’msuk lh Siti Hajar . sjak itu khdpnny brubh.
Pd suatu hry , Firaun mmilih seorg hmba ny untuk d’hadiah kn kpd Ibrahim & Sarah ktika mereka brada d’singgahsana Firaun . antr smua hmba , Siti Hajar d’plih & d’sruh utk mgikut mereka ( nk tau knp firaun hdiah kn Hjar ? nnty la sya cter ea. Kli nie sy tumpu kn kat Hajar jea. ) . Hajar brasa syukur sgt sbb dye t’lpas dri Firaun. Bkn tu je tau , sjak Hajar tggal dgn Ibrahim dan Sarah , Hajar tdk mrasa dye sprti hmba . Dya d’lyn dgn baik sprti kluarga sendiri .
Sarah dan Ibrahim dah lma b’nkah . tpi mereka msih blum d’kurniakan chya mata . maka , Sarah reda dan dgn ikhlas mnyuruh suami nya b’nkah dgn Siti Hajar krana Sarah ingin chaya mata . pada mula ny Ibrahim tdk b’stuju dgn cdgn Sarah krana stia Sarah kpd Ibrahim . Akhirnya Ibrahim b’nikah dgn Hajar . stlah bbrpa lma Ibrahim mnikahi Hajar , Hajar d’sah kan hamil . Ibrahim myambut khabr itu dgn wjah yg b’sri2 . dye mncium prut Hajar & mmnjtkan doa tnda ksyukuran .
Sarah gmbira krana apa yg d’hasrat kn t’çpai . saat Hajar ingin b’slin Sarah m’bntunya . Mreka d’kurniakan putra yg sgt comel dan shat . putra Ibrahim & Hajar d’bri nma Ismail (Tuhan M’dgr ).
Krana Kcmburuan , kdengkian , dn kbncian yg tba2 mmnuhi hti Sarah mnyuruh Ibrahim mghantar Hajar dan anknya , Ismail ke suatu tmpat yg jauh dri Palestin dan jauh dri pndgnny . pd mulanya Ibrahim brat , ttpi stlh bbrpa mlm Ibrahim b’doa , Ibrahim m’dpt ktngn dan kyakinan. Ibrahim mghantar Hajar & Ismail jauh dri Palestin dgn hny b’bklkn bbrapa ekor kmbing yg tlah d’ttapkn Sarah .
Setelah bbrapa bln p’jlnn , hajar d’tggalkn b’sma ank nya oleh suami tçinta d’tnh yg gersang tnpa air . dgn hny b’bkl kn bbrpa ptong rti , bbrpa bji kurma & sekantung air . ibrahim mnggalkn nya dgn tgn yg kosong . Hajar cba mngikutnya , ttpi dye tdk m’pnyai tnga dan daya lg . dye t’jtuh klmahn . dye msih mhu cba mnhan suaminya krana dia tk snggup utk b’psh dgn suami ny.( tyme nie mmg mngis la kowg klo bce ). Mngesot sdikit dmi sdikt smbil mngendong ank nya d’tgh2 pns . Hajar mmggil2 Ibrahim . Ttpi sia2 , Ibrahim sudah hlang dri pglihtan (pdih sgguh jka d’tggal kn suami t’cinta).
“ kini tggal kita b’2 . Sabarlh nak , smua pndritaan ini akn b’llu . Ykinlah , Allah yg mmrintahkan ayhmu spaya mnggalkan kita d’sni psty akn mmlihara & mlndungi kita . Tbahlah , ayhmu psty kn kmbli , m’jmput kita , dan mlimpahi kita dgn ksih syg & p’lindungannya . Dulu Tuhan m’dgr & mengabulkn p’mntaan kmi . Ibu ykin , kini Dia pun akn mlndungi & mmlihara kita ,”bisik hty Hjar.  (cbe kowg hyti pngorbnan Hajar lps nie ).
Ismail mngis smkin kuat . dia lpar , lelah & sgt haus . Hajar trus myusui nya . slps myusui Ismail , Hajar mltakkan ny d’pondok agk usang . d’alas slimut tbal . itu lah satu pondok yg ada di stu . Hajar mlihat skilling & b’hrp ade ssorg / kafilah yg akn mlintasi mreka . tpi smua nya hmpa . Sdah brapa hry Hajar mnunggu kafilah llu d’stu , ttpi tiada sowg pun yg llu .Ismail mngis sbb klprn . Hajar cpt mgmbil dn mnyusui ny Ismail , ttpi susu yg ada tdk mgckupi utk nya . Mgkin krna Hajar hnya mkn bbrapa kping rti dan bbrpa biji kurma .
maaf kn bonda , aku harus meninggalkan mu disini . aku akn m’cri  mgkin ada org di sblik bukit itu , atau mudah-mudahn aq dpt kn air utk kprluan kita,”hajar mncium Ismail llui mltkknny  d’ats tnh dgn hny b’aslskn slimut yg mmbluti tbuhny . dye mlgkh ke bkit Safa . hty ny brt utk mngglkn putra ny kseorgn dgn cuaca yg sgt pns dan trik . dye nmpk mcm air kat lereng bkit tu . dy pon tron la . tp kat ctu tk de pape pon sbnrny .
dy t’igt kn Ismail yg d’tggl kn ny , dy rsau kn Ismail . Hajar b’lri2 ank b’btu2 jrakny dlm keadaan yg trik d’pdg psir itu . Dy mraih dan mndkap ismail . bbir Ismail smkin kring dn m’biru . kulit ny pula ada yg kring dn b’ssik. Hajar mngucup bbir Ismail & mlimpahi air liur nya ke mlut ismail . Ismail mnelan air liur ibu ny dgn glojoh skaly .
slps itu dy ke bkit Marwa pula . tiada juga apa yg d’ingni ny d’ctu. Dy prgi kt ank nya . Dy mlkukn prkra yg sma sprti dy pulang dri bukit Safa td. jika air liur ny sudah kering . pluh nya pula yg d’brikn kpd Ismail . bile da hbis pluh dy bg kat ismail , dy kmbli ke safa  dan ke marwa . tiada juga . lekas dy raih Ismail dan kumpulkn pluhnya dan d’bri kpd Ismail pluh ny . prkara yg sma Hajar lkukn . b’ulang ke safa , Marwa dn ke ank nya . sgle kskitan dan klmhn d’lupakn dmi ank ksygn ny.  6 kli sdah dy b’ulang-alik antra Safa & Marwa ttpi tdk mnmui apa2 . kmbli sja dr Marwa , Ismail sgt lmh . sprti hndk mnmui ajal . Jtung ny b’dgup lmh . Hajar kuat kn dri nya , utk mngglkn Ismail dan ke bkit Safa smula . tk de pape . skaly lg hajar ke Marwa . tk de pape jgk . Hajar jtuh . keadaan nya sgt lmah . kt pkrn dy ade Ismail je . Klo ajl mreka smpi dçtu je , Hajar ingin mmluk Ismail t’lbih dlu . ttbe dlm keadaan yg lmh hndk ke ank ny , Hajar t’nmpk ssuatu yg b’kilau tepat di bwh kki Ismail . “Zami , Zami , Zami ,”kata Hajar dgn gmbira ny . Ismail sgt riang ktika itu , kki ny b’main2 dgn air .
akhirny , Hajar dan Ismail tlah ‘mghdupkn’ lmbah itu . pdgg , kafilah psty akn sggah d’stu . utk brehat . smkin lama , smkin b’tmbah pnduduk d’kwsn itu . Hajar m’jdi org kaya d’daerah itu . ank nya , Ismail mnjdi sorg yg soleh sprti yg d’kata kn oleh ayh nya , Ibrahim . Ibrahim skaly-skala akn mnjnguk Hajar dn Ismail .
kini , lembah itu bkn lh lmbh yg gersang , kring kontang tnpa air . tmpt itu sring d’knjungi ttmu dri stiap plosok ngra . Air zamzam itu tkkn kring . org yg singgah d’stu psti akn m’bli air Zamzam t’sbut . ia mnmbhkn pndptn Hajar dan ngara ktika itu .kini lmbah itu d’pggil sbgai Mekkah .
~tammat~

sjujor2nye sya tk knl sgt bliau dlu .sya tau cter dy skit2 je . sya knl dy mllui 1 bku ilmiah . klo kowg ase cter sya kat blog nie blom ckop tuk korg knli bliau , n korg nk tau dlu sblum sya cter psl Ibrahim & Sarah , kowg bley la bli bku yg tjuk dy IBUNDA HAJAR by Dedi Ahimsa kat bookstore t’dkat .


sya pun tk bli , nie hdiah org kasi . sya ase korg tk rgi pon kowg bli bku nie . ksmptn nie sya nk say thnx kat org yg bg bku nie .  bce 10 kli pon tk jmu taw . nk tau tk psnn Ibrahim kt Hajar ape ? SOLAT & SABAR . so , ite sbgai umat islam , ikotla jgk ye . tu je la cter yg sya tau psl Hajar mllui bku ni . so , jdi lh sprti Hajar yg tk prnh ptus asa , sntiase kuat , org b’iman , crgas , sorg yg pnyyng , taat pd suami dan mcm2 lg korg bley tfsir .
sblum tu , sme2 la kite sdkh kn Al-Fatihah untuk p’asas Mekkah & ank ny , Siti Hajar dan Ismail a.s.
 ~terime kasih~

السلام عليكم , مع السلامة

Saturday, 23 April 2011

GEMILANG

assalamualaikum.... =)
mood : kat lua . nga bosan..

dalam bosan nie , sya t'ingat kat citer gemilang yg disiarkan
ary isnin jam 9 kat TV3..
tpi cter tu da tmat da mggu lps..
sblom sya story n bgtau pndpt sya psl cter tu ,
sya nk tnyer spe ade tngok citer GEMILANG..??


sya ske sngat tgok cter nie sbb dy ade bg bnyk msg kat penonton
ade nshat tok stdnt , ade nilai setia kwn , ksih syg sesama mnusia and  bnyk lg la.

sya ske watak ckgu saifullah (cikgu saif)..
dy tk pena give up nk tlong ank2 mrid dy.
dy pon tk pena give up tok cri adik2 dy yg da lme b'psh..
sikap dy yg cekal hty mse dy kcik2 yg mmg kuat
t'pkse b'psh dgn adik2 dy , mk n ayh dy mggal..
n smpai dy berjaye..
sifat murni dy nk tlong oerg kmpong smpi b'jye..
mmg bg effact kat sya la..

sifat setia kwn yg ade pada ckgu sif , ckgu umar , nan ckgu asma..
semua yg dyorg lkukn hasil kerjasam dyorg..
dyorg tk simpan ape2 , sbb skap t;bke dyorg..
wat sya jtoh aty tok tgok smpi tmat..
lg best ble dpt tngok ank2 mrid dy b'jye.
sya tngok pon asek t'snyum jea..
msty rse puaskn ble ape yg kite hjat t'cpai..

ape lg ade jgk t'dtik aty sya nk jd ckgu..
cre dy akn sya jd kn 1 cnth.
cter nie bg sya tk bnyk pon skit ade la yg akn lkat kat fkiran sya.
 klo tk tngok mmg rgi..
 lao ade dlm bntok cd sya kn bli.. haha =D

k la ea.. ksmptn nie sya nk say go0d luck to all SPM candidate like ME ..
d0 your best oke..!!  ;)



السلام عليكم , مع السلامة